Activitats a la classe de Biologia i Geologia
Aquestes setmanes estem treballant en classe, amb l’alumnat de 1r d’ESO, la relació que hi ha entre l’augment de gasos d’efecte d’hivernacle i l’augment de la temperatura global del planeta (l’escalfament global).
Observant gràfics i dades aportades per l’agrupació de científics que formen el panell intergovernamental d’experts sobre el canvi climàtic (IPCC) l’alumnat reflexiona sobre els possibles escenaris de futur a finals d’aquest segle segons eixa temperatura global augmente 1,5ºC (amb una transició energètica ambiciosa que significa una disminució important en els nivells de diòxid de carboni emesos) o fins a 4-5ºC (amb una transició energètica insuficient o nul·la que significa un augment continuat de les emissions de diòxid de carboni).
També observen amb una simulació (flood maps) com afectaran els possibles augments del nivell de la mar a les zones costaneres d’Espanya i en particular a la Comunitat Valenciana.
També han vist un vídeo gravat a l’any 2014 (AEMET) sobre un dia d’estiu a Espanya, de l’any 2050, on es simula la predicció de l’oratge i una possible ona de calor que s’allargaria uns quants dies si continuen les emissions de diòxid de carboni al mateix ritme que en l’actualitat.
Després d’analitzar les causes antròpiques que han contribuït a aquest augment de l’efecte d’hivernacle, també l’alumnat ha treballat altres conseqüències relacionades amb l’escalfament global.
Finalment tot l’alumnat ha proposat idees per tal de disminuir l’emissió de diòxid de carboni a l’aire.
Per altra banda, també hem continuat treballant sobre la contaminació química de l’aire que respirem degut als gasos emesos com a conseqüència de l’ús de combustibles fòssils…
Amb totes aquestes activitats, volem aconseguir que els alumnes pensen en les conseqüències de les acciones dels éssers humans i lluiten per la consecució de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 13, Acció pel Clima, i actuen per tal d’aconseguir un millor futur.