21 DE FEBRER DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA
“Fomentar el multilingüisme per a la inclusió en l’educació i la societat”
La diversitat lingüística es troba cada vegada més amenaçada amb un major nombre de llengües que desapareixen. Almenys el 43% de les 6000 llengües que s’estima que es parlen en el món estan en perill d’extinció. Cada dues setmanes, com a mitjana, una llengua desapareix, emportant-se amb la seua desaparició tot un patrimoni cultural i intel·lectual. Tan sols uns pocs centenars d’idiomes han tingut el privilegi d’incorporar-se als sistemes educatius i al domini públic, i menys d’un centenar s’utilitzen en el món digital.
Les societats multilingües i multiculturals existeixen a través de les seues llengües, que transmeten i preserven els coneixements i les cultures tradicionals de manera sostenible.
En 1999, durant la 30ª reunió de la Conferència General de la UNESCO, els països van adoptar una Resolució que instaurava l’expressió “educació plurilingüe” per a referir-se a l’ús d’almenys tres llengües en l’educació: la llengua o les llengües maternes, una llengua regional o nacional i una llengua internacional.
Des de llavors, la UNESCO intervé, cada vegada que és necessari, en favor de l’educació plurilingüe com a mitjà per a millorar els resultats de l’aprenentatge i de donar vida a la diversitat cultural.
Segons Audrey *Azoulay, Directora General de la UNESCO, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, fomentar el multilingüisme “Es tracta d’una qüestió essencial, perquè, a escala mundial, el 40% de les persones no tenen accés a l’educació en la llengua que millor parlen o entenen, la qual cosa dificulta tant el seu aprenentatge com el seu accés al patrimoni i a les expressions culturals. Enguany es presta especial atenció a l’educació multilingüe des de la primera infància, a fi de que la llengua materna siga sempre un avantatge per als xiquets.”
L’ús de les llengües maternes en el marc d’un enfocament plurilingüe és un component essencial de l’educació de qualitat, que és la base per a apoderar a les dones i als homes i a les seues societats. Hem de reconéixer i promoure un futur més just i sostenible per a tots.
Organizació de les Nacions Unides (ONU)
En el nostre col·legi volem celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna amb els nostres alumnes que parlen en la seua casa una llengua distinta al castellà. Enguany, com no hem pogut celebrar festes i aniversaris amb les nostres famílies, hem proposat als alumnes que desitgen Feliç Aniversari en la seua llengua a tots els xiquets i xiquetes.
Etiqueta:IDIOMAS Y PLURILINGÜISMO, ODS