Ací em pica, ací em cou, ací t’esclafe l’ou
És costum Valencià, a l’igual que a Catalunya, Múrcia i terres d’Aragó, que els padrins o sols la padrina regalen als seus fillols el Diumenge de Resurrecció, després de la missa, o el Dilluns de Pasqua la mona. També ho poden fer els avis que antigament feien de padrins i sempre fins quan prenien la primera comunió, que solia ser al 12 anys. Cada any que complien es posava un ou fins complir la dotzena.
La tradició de la mona posa fi al dejuni de quaresma. Era, i encara o és, costum de reunir-se el Dilluns de Pasqua els fadrins i les fadrines, i altres familiars i amics, al camp per a menjar-se la mona i les típiques llonganisses de Pasqua.
No se sap exactament d’on ve el nom de mona. Potser vinga del grec Muníquia (festes a la Grècia antiga en honor d’Àrtemis); o de l’àrab Mûna (vol dir ‘regal’ o ‘provisió de la boca’) arrendaments en espècie que consistien en coques, ous durs i altres productes de la terra; altre origen és del llatí Munda (plural de Mundum) que eren un recipients, paneres, que contenien dolços en honor de Ceres i els decoraven; o de Mimuna, festa jueva del Magrib que comença la nit de l’últim dia de Péssah o Pasqua Jueva tradició que els jueus expulsats de la Península portaren al nord d’Àfrica.
La mona segons els territoris té diferents elaboracions. La mona Valenciana està feta de panou i un ou dur que es pintava de colors. En altres territoris fan altres elaboracions, fins i tot sent tot de xocolate. Ara en l’actualitat està substituint-se l’ou dur per l’ou de xocolate.
És costum també l’estrena de roba nova i de les sabatilles pasqüeres, tal volta relacionant-lo amb l’inici de la primavera, símbol de renovació.
Com hem dit abans se’n va al camp a berenar el dilluns de Pasqua i també el dilluns de Sant Vicent amb els amics i familiars, a jugar a la corda i a volar la milotxa (catxerulo o estel). La milotxa està feta amb canyes i tela de colors, paper o fins i tot cartells de pel·lícules de cine.
Altre costum associat a la Pasqua es “La tarara”, cançó popular valenciana que curiosament la podem sentir en altres països del Mediterrani.
Per cert, des de fa molts anys a la platja de la Malva-rosa se celebra el cap de setmana de Sant Vicent el Festival Internacional del Vent “Ciutat de València” on venen molts professionals del vol de milotxes d’arreu del món, encara que enguany per pandèmia no crec que es puga fer.
Etiqueta:COMEDOR