DESFENT FRASES FETES: BEURE A GALLET
Cinquena entrega de “Desfent frases fetes” un programa de ràdio que vol fer conéixer les frases més pròpies de la nostra llengua. Totes les llengües genuïnes generen amb el temps frases pròpies que són intraduïbles. Amb aquest programa d’AV Ràdio conduït per alumnes de 1r de Batxillerat volem explicar-les. Aquesta volta la frase és: “Beure a gallet”.
Locutores: Eva Pérez Pérez i Míriam Sanz Berbegal.
Guió: Pere Pau Donat Osset.
“Beure a gallet” o “beure a raig”. Es tracta d’engolir un líquid d’algun recipient sense que els llavis toquen la boca. Si toca és beure a morro o amorrar-se.
Normalment bevem a gallet del porró, la botija o la bota. Tots tres recipients tenen un broc en forma de bec d’au per on s’aboca el líquid.
Tanta boca i aboca que qui té boca s’equivoca. Beure a gallet és un art, si no ho fas bé i no pegues els glops com toca acabes amb la pitrera banyada o amerada.
En resum, beure a gallet o a galet és engolir un raig prim de líquid d’un recipient sense tocar els llavis la boca.
El gallet és l’úvula, quina paraula!, és a dir, la campaneta, eixa cosa que penja i que tenim darrere del paladar, just iniciant la gola.
“Ser campaneta de combregar” o persona molt xarradora que no pot guardar un secret.
Un gallet és també el disparador d’una arma, o un peix, o un penell, o un gall menudet. També fa referència als diners: era una moneda de cinc cèntims de pesseta. “Això no val ni un gallet.”
Quina nostàlgia quan les coses valien pocs gallets!
Una altra moneda era el xavo que valia el doble d’un gallet i, per tant, també poc valor: “Això pots comprar-lo per quatre xavos”.
“Fer beure a gallet” és una frase pareguda, però amb significat diferent a la que hui proposem. Significa enganyar algú abusant de la seua credulitat.
Bo. Ja està bé de beure a gallet a vore si ens ofeguem amb tanta glopada i ens dona un patatús.
Fins la pròxima frase feta,…