DESFENT FRASES FETES: DE VALENT
Vuitena entrega de “Desfent frases fetes” un programa de ràdio que vol fer conéixer les frases més pròpies de la nostra llengua. Totes les llengües genuïnes generen amb el temps frases pròpies que són intraduïbles. Amb aquest programa d’AV Ràdio conduït per alumnes de 2n de Batxillerat volem explicar-les. Aquesta volta la frase és: “De valent”.
DE VALENT
De valent Va estudiar de valent, és a dir, molt, intensament, en quantitat abundant, a tope, amb força, a muntó o a manta..
Va ploure de valent. Treballarem de valent per a aconseguir-lo.
Amb un significat paregut, però amb altres connotacions esta l’expressió “a la valenta”: “s’ho pren tot a la valenta”, a les braves.
Si la paraula valent la posem davant d’un adjectiu l’intensifica: Ha tingut un valent disgust o és un valent ignorant, per exemple.
Diuen que un valent “no és sinó un que té por i se l’aguanta” segons diu Joan Fuster, i tal volta tinga molta raó.
“Tots els valents cauen de cul” frase que direm quan pensem que tots els que s’arrisquen poden tindre problemes, o al final sempre s’afeblixen. “És més valent que les armes o que una armada”, aquesta persona sí que seria valenta de veres. Encara que “D’hòmens valents les fosses estan plenes”.
Com “els valents també cauen” el refranyer és ric en expressions paregudes: “Home valent i bon vi, aviat se’n veu la fi” o “Home valent i bota de vi bo, poc dura”.
Un pot fer-se el valent o atrevir-se, però sempre ha de fer-se responsable dels seus actes “qui siga lladre que siga valent”. O pel contrari pot acovardir-se, és a dir, “cagar-se de por”. Recordeu que covard s‘escriu amb ve baixa.
El contrari de valent és poregós. Poregós és aquell que té por. La por és una reacció irracional davant algunes coses. Pot ser aterridor, esglaiador o esfereïdor, això és, que espanta. S’espanta fàcilment, és un poregós.
Per cert, una paraula molt curiosa “aüixar” que ve de l’onomatopeia Uix!. Significa espantar els animals, fent gestos o palmes. Hi ha gent que els agrada mostrar-se valents amb els més febles i així aparentar allò que no són, acovardint els animals o a les persones.
–Això no és bullying?
–Imagine que vols dir assetjament escolar. Aüixar no és maltractar, sinó espantar.
Bo, anem a fer una espantada, o bé, prenem una decisió, és a dir, “fem un pensament” i ens n’anem.
Locutors: Alejandro Gamarra Hernández i Alba Amores Coscollá.
Guió: Pere Pau Donat Osset.
Etiqueta:Agustinos Valencia colegio, AVRadio, BACHILLERATO